PYTANIA - NIETOLERANCJA POKARMOWA

1.      Czy powinienem przeprowadzić test na nietolerancję pokarmową?

 

Jeśli występują u Ciebie jakiekolwiek objawy wymienione w następnym pytaniu i jeśli upewniłeś się u lekarza, że Twoje objawy nie mają jakichś innych ukrytych przyczyn, być może warto byłoby zrobić test.

2.      Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

 

Nietolerancja pokarmowa może mieć wiele symptomów i wpływać niemal na każdy organ. Pacjenci często mówią o złożonych objawach, jak bóle brzucha, bóle głowy i wysypka, ale zazwyczaj występujące objawy to również niepokój, ADHD, zatwardzenie, biegunka, bóle głowy, bezsenność, migreny, zatrzymywanie wody w organizmie, artretyzm, fibromyalgia, astma, wzdęcia, zespół chronicznego zmęczenia, depresja, nieżyt żołądka, nieswoiste zapalenia jelit, świąt skóry, problemy z kontrolą wagi, zespół nadwrażliwego jelita.

 

Oto lista najczęstszych objawów:

anemia

artretyzm

arytmia

astma

bezsenność

biegunki

bóle brzucha

bóle głowy

bóle lędźwiowo-krzyżowe

bóle stawów

problemy z prawidłowym rozwojem i wzrostem

celiaklia

choroby autoimmunologiczne

depresja

drażliwość

egzema

eozynofilia

fibromyalgia

hipoglikemia

kaszel

kolki

krwioplucie

krwotok jelitowy

lęk

liszaj rumieniowaty układowy

migrena

moczenie nocne

mukowiscydoza (zwłóknienie torbielowate)

nadaktywność u dzieci

nadpobudliwość

napady padaczkowe

nawracające zapalenie krtani, tchawicy i oskrzeli

nawracające zapalenie ucha środkowego

niepokój

nieswoiste zapalenia jelit

nieżyt nosa

nieżyt żołądka

obrzęk naczynioruchowy

omdlenia

pokrzywka

problemy dermatologiczne

przewlekłe lub powracające infekcje (problemy z odpornością)

przewlekłe zapalenie pęcherza

przewlekły nieżyt nosa

przybieranie na wadze

reumatoidalne zapalenie stawów

sapanie

stan zapalny nerek

stwardnienie rozsiane

świąd

trądzik

utrata apetytu

wrzodziejące zapalenie okrężnicy

wymioty

wysypka

wzdęcia

zapalenie kaletki

zapalenie skóry

zapalenie zatok

zaparcia

zespół jelita drażliwego

zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa

złe wchłanianie pokarmu

zmęczenie chroniczne

zmiany osobowości

 

3.      Jaka jest różnica między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową?

 

Przy typowej alergii pokarmowej, takiej jak na orzeszki ziemne albo na skorupiaki, po kontakcie z alergenem zazwyczaj występuje szybka i gwałtowna reakcja. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami.

 

4.      Co oznacza termin żywność mocno uczulająca?

 

Jest to żywność, na którą reagujesz nieco mocniej niż na taką, która Ci nie szkodzi. Zaleca się więc często zmieniać żywność wykazująca takie cechy i nie spożywać jej częściej niż raz na cztery dni.

 

5.      Czy to możliwe, aby szkodliwy wpływ miały na mnie pokarmy, które nie zostały wykazane w teście Food Detective?

 

Niektóre pokarmy mogą powodować typowe reakcje alergiczne pociągające za sobą produkcję przeciwciał zwanych IgE. Żaden test na immunoglobuliny (IgG) tego nie wykryje. Jest również wiele pokarmów, mogących wywołać reakcję organizmu bez wpływu układu immunologicznego, ale wywołują objawy podobne do reakcji IgG. Na przykład aminy w czekoladzie, czerwonym winie i serze mogą powodować migreny. Niektóre z konserwantów, jak np. tartrazyna, mogą powodować pokrzywkę, wysypkę i astmę, glutaminian sodu w chińskich potrawach wywołuje nadmierne poty i zawroty głowy, a alkaloidy występujące w roślinach psiankowatych – jak ziemniaki, pomidory i papryka – mogą negatywnie wpływać na stawy. Jest to bardzo trudne do sprawdzenia, ale jeśli podejrzewasz, że coś może Ci szkodzić, powinieneś tego unikać.

 

6.      Czy muszę unikać tych pokarmów przez resztę życia?

 

Nie. Jeśli unikałeś ich przez co najmniej 3 miesiące i zauważyłeś zmniejszenie objawów, możesz zacząć stopniowo wprowadzać te pokarmy do diety ponownie. Na początku powinieneś wprowadzić tylko jeden i zrobić 4 dni przerwy przed wprowadzeniem kolejnego. Jeśli objawy nie wrócą, możesz z rzadka włączać pokarmy z powrotem. Przyda Ci się prowadzenie dzienniczka, w którym będziesz notował, co danego dnia zjadłeś i jak się czułeś.

 

TEST NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ

1.      Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa – czy to jest to samo?

Często bywa mylona z alergią pokarmową lub celiakią (tzw. chorobą trzewną o podłożu immunologicznym, polegającą na stałej i silnej nietolerancji glutenu), dlatego nie zawsze jest łatwa do rozpoznania.

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Objawy mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później.

U osób z celiakią nietolerowanie pokarmu ma charakter objawu, a sama choroba przekazywana jest genetycznie i jest nieuleczalna, a jedynym sposobem walki z nią jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast.  Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie. Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Przyczyny występowania nietolerancji pokarmów

Nietolerancję pokarmową ostatnio zalicza się do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój coraz częściej spowodowany jest zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności. Nadwrażliwość na niektóre pokarmy często jest nabyta i ma związek z przyjmowaniem antybiotyków i leków przeciwzapalnych. Wyróżnia sie dwa typy tego schorzenia: immunologiczne i nieimmunologiczne.Ta pierwsza związana  jest z nadmierną produkcją przeciwciał typu IgG, które pod wpływem reakcji na pokarm atakują zdrowe tkanki organizmu. W przypadku terapii farmakologicznej, organizm przeczuwając niebezpieczeństwo, zwalcza własne komórki. Stan zapalny wywołany upośledzeniem układu odpornościowego może uaktywnić się nawet po kilku dniach od zjedzenia produktu wywołującego nietolerancję. Nietolerancja pokarmowa nieimmunologiczna z kolei powodowana jest zaburzeniami procesów trawienia i najczęściej ma związek z laktozą. Ponadto,zdarza się również, że zmniejszona ilość enzymów trawiennych wywołuje nietolerancję fruktozy, glutenu, alkoholu czy nawet błonnika.   Przyczyną choroby może być spożycie produktu, do którego dodano utrwalacze, konserwanty i wzmacniacze smaku.

UWAGA! Testy na nietolerancję określane są często mylnie testami na alergie pokarmowe – są to jednak różne procedury diagnostyczne.

Test Food Detective

Jedyny na świecie wiarygodny test umożliwiający diagnostykę alergii opóźnionej, zwanej również nietolerancją pokarmową typu III.

Zestaw Food Detective produkowany jest w Wielkiej Brytanii przez renomowanego producenta odczynników i testów medycznych – Cambridge Nutritional Sciences Ltd.

Test na nietolerancję pokarmową wykorzystuje wysokoczułą i swoistą metodę ELISA, stosowaną w medycynie i nauce już od lat 70. Pozwala ona na oznaczenie nadmiernej ilości charakterystycznych przeciwciał wytwarzanych wobec konkretnych białek pokarmowych we krwi pacjenta. Standardem jest oznaczanie przeciwciał IgE dla alergii natychmiastowej lub IgG dla alergii opóźnionej. Metoda zapewnia powtarzalność wyników, zgodnie z dobrą praktyką diagnostyczną.

Być może źle tolerujesz swoje pokarmy... zbadaj się już dziś!

Wyniki w badaniu Food Detective pojawiają się po zaledwie 40 minutach.

BIOMEDYCYNA
Biomedycyna inaczej Medycyna Bioinformacyjna - jest to medycyna wykorzystująca osiągnięcia nauk biologicznych, biofizycznych, biochemicznych oraz biotechnologicznych
OCZYSZCZANIE ION-DETOX
W 2003 roku dwóch amerykańskich naukowców Peter Agre i Roderick Mackinnon dostali nagrodę Nobla w dziedzinie chemii za odkrycie kanałów wodnych w błonach komórkowych.
SCAN CAŁEGO ORGANIZMU
Wstępna automatyczna diagnostyka na podstawie kilkudziesięciu pomiarów między sześcioma elektrodami z wyjawieniem stref lokalizacji patologii w ciągu 3-8 minut.
CHOROBY WYWOŁANE PASOŻYTAMI
Inwazja pasożytnicza, obecność bakterii i wirusów w naszym organiźmie mogą powodować poważne zmiany i dolegliwości. Osłabiają nasz system immunologiczny powodując osłabienia tkanek, stany zapalne, cysty, guzy, torbiele
NIETOLERANCJA POKARMOWA
Nietolerancję pokarmową ostatnio zalicza się do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój coraz częściej spowodowany jest zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności
PLAZMOTERAPIA
Do likwidacji patogenów, a także do terapii schorzeń wykorzystujemy najnowocześniejszy i najskuteczniejszy w tej chwili na Świecie GENERATOR PLAZMOWY RIFE’A, który emituje falę plazmową
ŚWIECOWANIE USZU
Świecowanie uszu to intensywny harmonijny relaks oraz efekt uzdrawiający cały system słuchowy